Boekweitbites met pompoen en boerenkool
Ingrediënten
1 cup gekookte boekweitkorrels
1 cup flespompoen, gaar gestoomd
Variatietip: vervang de pompoen gerust door zoete aardappel voor een iets zoetere, vollere smaak
2 cup boerenkool, fijngesneden
1 sjalotje, fijngesneden
1 knoflookteen, geperst
2 eetlepels kokosolie
¼ cup gewelde zonnepitten
¼ cup water
1 theelepel appelazijn
1 theelepel verse marjoraan, gehakt
1 theelepel Cayennepeper
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels zee- of Himalayazout
Glutenvrij meel (zoals kikkererwten- of amandelmeel) om te binden en te bestuiven
Voor de mayo dip: meng 2 eetlepels Veganaise, ½ eetlepel Dijonmosterd, bieslook fijngesneden,1/2 tl knoflook en versgemalen zwarte peper.
Benodigdheden
Foodprocessor
Mengkom
Koekenpan
Bord
En schone handen
Boekweit koken: bak de boekweit eerst kort in wat kokosolie en kook deze vervolgens in ca. 10 minuten gaar in water (verhouding 1 cup boekweit : 1 cup water).
Zonnepittenmix: maal de gewelde zonnepitten, water en appelazijn in de foodprocessor tot een gladde pasta. Zet even apart.
Groenten roerbakken: fruit in een koekenpan met een beetje kokosolie de fijngesneden sjalot en knoflook tot glazig.
Voeg vervolgens de boerenkool, marjoraan, zout en zwarte peper toe en roerbak kort tot de boerenkool slinkt en geurt.
Bereiding
Meng in een kom: de geprakte pompoen (of zoete aardappel), gekookte boekweit, het groentenmengsel en de zonnepittenpasta.
Te nat? Strooi wat glutenvrij meel (bij voorkeur kikkererwtenmeel) erdoor tot het mengsel goed samenhangt.
Vormen: rol kleine balletjes of druk ze plat tot mini-burgertjes.
Bestuiven: rol de bites licht door het meel voor een knapperige korst.
Bakken
Verhit kokosolie in de pan en bak de bites aan beide kanten goudbruin en knapperig.
Serveer ze warm — eventueel op keukenpapier om overtollige olie op te nemen.
Serveer- & Variatietips
Serveer met de vegan mayodip of een sweet chili saus voor extra pit.
Ook heerlijk als vegan burgertje bij een warme maaltijd of in een bowl met gestoomde groenten.
Voor een meer aards en zoet profiel: gebruik zoete aardappel in plaats van pompoen.