Boekweitbites met pompoen en boerenkool

Ingrediënten

  • 1 cup gekookte boekweitkorrels

  • 1 cup flespompoen, gaar gestoomd

    • Variatietip: vervang de pompoen gerust door zoete aardappel voor een iets zoetere, vollere smaak

  • 2 cup boerenkool, fijngesneden

  • 1 sjalotje, fijngesneden

  • 1 knoflookteen, geperst

  • 2 eetlepels kokosolie

  • ¼ cup gewelde zonnepitten

  • ¼ cup water

  • 1 theelepel appelazijn

  • 1 theelepel verse marjoraan, gehakt

  • 1 theelepel Cayennepeper

  • 2 theelepels zwarte peper

  • 2 theelepels zee- of Himalayazout

  • Glutenvrij meel (zoals kikkererwten- of amandelmeel) om te binden en te bestuiven

    Voor de mayo dip: meng 2 eetlepels Veganaise, ½ eetlepel Dijonmosterd, bieslook fijngesneden,1/2 tl knoflook en versgemalen zwarte peper.


Benodigdheden

  • Foodprocessor

  • Mengkom

  • Koekenpan

  • Bord

  • En schone handen

Boekweit koken: bak de boekweit eerst kort in wat kokosolie en kook deze vervolgens in ca. 10 minuten gaar in water (verhouding 1 cup boekweit : 1 cup water).

  1. Zonnepittenmix: maal de gewelde zonnepitten, water en appelazijn in de foodprocessor tot een gladde pasta. Zet even apart.

  2. Groenten roerbakken: fruit in een koekenpan met een beetje kokosolie de fijngesneden sjalot en knoflook tot glazig.
    Voeg vervolgens de boerenkool, marjoraan, zout en zwarte peper toe en roerbak kort tot de boerenkool slinkt en geurt.

Bereiding

Meng in een kom: de geprakte pompoen (of zoete aardappel), gekookte boekweit, het groentenmengsel en de zonnepittenpasta.

  1. Te nat? Strooi wat glutenvrij meel (bij voorkeur kikkererwtenmeel) erdoor tot het mengsel goed samenhangt.

  2. Vormen: rol kleine balletjes of druk ze plat tot mini-burgertjes.

  3. Bestuiven: rol de bites licht door het meel voor een knapperige korst.

    Bakken

    1. Verhit kokosolie in de pan en bak de bites aan beide kanten goudbruin en knapperig.

    2. Serveer ze warm — eventueel op keukenpapier om overtollige olie op te nemen.

    Serveer- & Variatietips

    • Serveer met de vegan mayodip of een sweet chili saus voor extra pit.

    • Ook heerlijk als vegan burgertje bij een warme maaltijd of in een bowl met gestoomde groenten.

    • Voor een meer aards en zoet profiel: gebruik zoete aardappel in plaats van pompoen.


Vorige
Vorige

Maispap